Vakantie Corsica en rondreizen Corsica

In onze collectie Bijzondere Vakantieadressen mag Corsica eenvoudigweg niet ontbreken. Dit Franse eiland is een andere wereld. Het gevarieerde landschap is opvallend groen, de zee overal azuurblauw en kristalhelder. Het is het eiland van de verscholen baaitjes, slingerende weggetjes langs de kust en in het binnenland, lieflijke havenstadjes en eeuwenoude bergdorpjes.

Corsica: granieten kliffen en geurige maquis...
Het schoonheidsvlekje van moederland Frankrijk kan je Corsica noemen. Een wondermooi eiland met wel 100 gezichten. Een goed startpunt is Ajaccio, waar het geboortehuis van Napoléon Bonaparte (1769) staat en een museum vol kunstschatten bijeengebracht door zijn oom kardinaal Fesch.

Langs de woest kronkelende kust...
Zuidwaarts reist u via Filitosa - een mytische plek uit de prehistorie - en het middeleeuwse Sartène, naar Bonifacio, spectaculair gelegen op een hoge kalkstenen uitloper. Aan de voet van de kliffen ligt de haven waar het wemelt van cafés, winkels en restaurants. In het oosten passeer je dieprode inhammen, parelwitte zandstranden (Palombaggia) en kastanjewouden (Castagniccia). Reis verder naar hoofdstad Bastia met zijn rechthoekige pleinen, hoge gevels en haast tastbare méditerrane sfeer, en dan hoog langs de afgronden van Cap Corse, naar Calvi.

De natuur is overal overweldigend...
Zowel aan de kust, waar idyllische badplaatsen (zon, zand, zee, zwemmen, zeilen...) talrijk zijn, als in het binnenland. Tropische palmen, sinaasappelplantages, wijn- en olijfgaarden en bossen. Maar ook donkere bergkloven (de GR-wandelroute die in lengte over het eiland loopt geldt als een van de moeilijkste van Frankrijk), bergmeertjes en beken, graniet, kalk en krijt in alle kleurvariaties.

En overal de maquis:
Het typisch Corsicaanse dichte struikgewas met krachtig ruikende mirte. Hield Napoleon soms onder zijn vest een takje mirte vast om de geur van zijn geboorte-eiland niet te hoeven missen? Hadden de Romeinen niet veel moeite met de Maquis?

Trots
Corsica is bovenal het het eiland van de Corsicanen die je met trots foto's tonen van de vissen die ze gevangen hebben en de dolfijnen die ze gespot hebben. Ze vertellen je graag waar je heerlijk kunt lunchen en welke route je vooral niet mag missen. Of waar de belangrijkste koren van het eiland optreden. Als u de kans krijgt een optreden van een Corsicaans koor bij te wonen, dan mag u dat wat ons betreft niet missen.

Corsica: Balagne

De regio rond Calvi en Île Rousse

Onze ervaringen in deze regio die de bekende plaatsen Ile Rousse en Calvi bevat, een bijzondere regio. Je vindt hier eigenlijk van alles, de diversiteit is hier heel groot. Alleen al de verschillen tussen Calvi en Ile Rousse. Of neem de bergdorpjes die in de heuvels liggen. Doet haast Toscaans aan. De Italiaanse invloeden uit de Genuese tijd zijn duidelijk merkbaar. De Balagne omvat een prachtige kustlijn, van lange stranden tot rotsachtige baaitjes. Van fijn zand tot grof grint. De bergen, in vele kleuren, maar ook de start van het grote massief van de grootste bergen van Corsica net achter het vliegveld. Hetgeen ook de start is van de GR20. Mooie dagtrips zijn vanuit hier te maken, zoals naar Porto of door het achterland, met St. Antonino of Belgodere. Een leuke trip met kinderen (maar ook zonder kinderen de moeite waard) is met het boemeltreintje dat langs de kust rijdt. Ook kun je diverse tochtjes per boot maken, zoals naar het reservaat Scandola, voorbij Porto.

Corsica: Bastia en Cap Corse

Het bovenste puntje van Corsica heet Cap Corse. Een uniek stukje Corsica met aan de westkant een grillige kustlijn met veel grotten en aan de oostkant een lagere rotsige kust. Ca. 80 km. kustlijn vormen de Cap Corse. Een rijk begroeid deel van het eiland en in een dag is een rondje Cap Corse met de auto goed te doen. U bezoekt kleine stadjes aan zee met leuke havens, u heeft uitzicht op de kleine eilanden voor de kust en rondom de Cap Corse vindt u ook de Genuaanse Torens die de kust van Corsica zo kenmerken.

Sentiers des Douaniers
Wandel over het jaagpad langs de kust, ooit gebruikt door de wachters van het eiland. U komt langs de oude forten, de wachttorens en de vele Romaanse Kapellen. Het pad is ca. 19 km. lang en op de gehele route geniet u van de zee, het uitzicht en de flora en fauna op de Cap Corse. Bezoek ook de leuke stadjes als Erbalunga en Centuri. In de zomermaanden kan het druk zijn op het pad.

Corte en de bergen

Ontdek Corte en de bergen
Het spectaculaire berglandschap rond de oude hoofdstad Corte is zo anders als de kustlijn die u wellicht tot nu toe gewend was. Vanaf de kust stijgt de weg snel en voert het u de bergen in waarvan de Monte Cinto de hoogste top is op Corsica ( 2706 m.). Het binnenland van Corsica is ruig, indrukwekkend en groen. Een heerlijk wandelgebied vol met wandelroutes (de GR20 over het hele eiland is de bekendste), bergmeren zoals het Lac de Melo en bossen (zoals het Foret de Ospedale).

Corte was vroeger hoofdstad van het eiland en hier begon ooit het Corsicaanse nationalisme onder Pascal Paoli. Zijn standbeeld staat op het plein in Corte. NIet ver vn het interessante Corsica Museum. Tegenwoordig is Corte ook een gezellige studentenstad, heel gezellig. Bezoek in ieder geval de Citadelle, de Belvedere, het Corsics Museum en de valleien van Restonica (het riviertje) en Tavignano.

Corsica: Corsica West

De westkust van Corsica

Het gebied ten zuiden van Calvi tot aan ...

Corsica: Corsica Zuid

Het gebied dat de meeste mooie stranden heeft van heel Corsica. Vanaf Favone aan de oostkust tot aan ...

De stranden van Corsica

Corsica kent vele mooie stranden. Je kunt er relaxen, watersporten en vaak ook heerlijk eten en drinken. Wij hebben de vijf mooiste stranden op een rijtje gezet:

1. Plage de Petit Sperone en Grand Sperone zijn gelegen nabij de golfbaan Sperone bij Bolifacio. De stranden zijn alleen te voet bereikbaar via de haven van Piantarella of via de golfbaan. Omdat de stranden redelijk afgelegen liggen zijn er geen strandtenten te vinden, neem dus je eigen eten en drinken mee!

2. Helder blauw water en prachtig wit zand vind je bij Plage de Roccapina. Gelegen daar waar de D196 in het zuiden bij de zee komt.

3. Toegang tot Plage de Gradelle in de Golfe de Porto krijg je via een kleine zijweg vanaf de kustweg. Het uitzicht over de zee is zeer indrukwekkend en zeker de moeite waard.

4. Plage de Rondinara ligt op de weg van Bonifacio naar Porto-Veccio. Slag waar aangegeven rechtsaf en volg de borden tot het strand. Hier is ook een erg leuke strandtent aanwezig.

5. De laatste in het rijtje zijn Plage de Palombaggia, ten zuidoosten van Porto-Vecchio en iets zuidelijker dan Palombaggia is de groote baai van Santa Gulia. Eem absolute aanrader!