Onbekend maar o zo mooi !

Waarom naar Nieuw Caledonie oftewel La Nouvelle Caledonie
Nieuw Caledonië is een zeer bijzonder stukje Frankrijk. Het Franse overzeese gebiedsdeel (Dom Tom) is één van de grotere eilanden in het Pacifische gebied en ligt ten noordoosten van Australië en ten noorden van Nieuw Zeeland.

Nieuw-Caledonië (La Nouvelle Caledonie) dat eigenlijk bestaat uit de eilanden Grande Terre (grootste eiland) – dat ca. 450 km. lang is én diverse kleine Bounty-eilanden zoals het Ile des Pins en de Loyalty Islands. Een reis naar Nieuw Caledonie is meer dan een vakantie, het is een unieke en indrukwekkende reisbestemming. Bij verre vakantie naar tropische bestemmingen denk je aan zon, zee, strand, goed weer en een relaxte levenststijl. Dat vinden we allemaal op Nieuw Caledonie. Nouméa is de hoofdstad, heeft een internationale (Tontouta) en een nationale luchthaven (Magenta) en ligt in het zuiden van Grande Terre

En het voordeel van een eiland is dat er veel water, blauw water aanwezig is. Ideaal voor een vakantie voor duiken, snorkelen, surfen, windsurfen, zeilen, suppen. Nog een voordeel van Nieuw Caledonie is dat het nog niet heel erg bekend is en daarom ook een nieke bestemming is. De landschappen, de natuur, de rivieren, de flora en de fauna… één van de mooiste autoroutes langs de kust. Ontdek Nieuw Caledonie.

Hoogtepunten Nieuw Caledonië

Talrijke stranden
Prachtige lagunes
Ongerepte natuur
Savannes met Niaouli bomen
Watervallen en rivieren
Buitengewone flora en fauna
Ontelbare wandelmogelijkheden en sportactiviteiten
Exotische eilanden

La Nouvelle Caledonie, een stukje geschiedenis

Nieuw Caledonie ligt op zo'n 20.000 km. vanaf Amsterdam. Precies aan de andere kant van de wereld. Om op het eiland te komen heeft u een vlucht van ca. 11 uur naar Tokio of Osaka met KLM nodig en aansluitend nog een vlucht van 9 uur met Air Calin naar de hoofdstad Nouméa. Dat is wel ver weg horen wij u zeggen... dat klopt, maar Nieuw Caledonie is deze lange reis absoluut waard.

La Nouvelle Caledonie heeft een oppervlakte van ca. 19.000 km2 en bestaat uit het grote hoofdeiland Grande Terre en een aantal kleinere eilandjes die rondom het grote eiland liggen. De bekendste daarvan zijn de Loyalty Islands en Ile des Pins. De temperatuur is ca. 15-25 graden C tussen juni en september en in de zomer is dat 25 - 35 graden C van december t/m maart. Er wordt Frans gesproken en ook Engels. Daarnaast bestaan er nog ca. 28 andere talen van alle lokale stammen. De munteenheid is de CFP (of XPF), de Pacifische Franc. Voor een bedrag van CFP 1000,- krijg je ca. € 8,-.

Captain James Cook

Het was in 1774 James Cook die als eerste Europeaan het eiland ontdekte. De naam komt waarschijnlijk van zijn geboorteland Schotland. De Loyalty Eilanden Ouvéa, Lifou, Tiga en Maré die iets ten oosten van Grande Terre liggen, werden pas vanaf 1827 op de kaart gezet. Vanaf het begin van de 19e eeuw bleven walvisvaarders en andere avonturiers op het eiland hangen en mixten met de lokale bevolking. Vanaf 1840 kwamen daar de protestantse en katholieke predikanten bij die om het hardst streden om de eilanders te overtuigen van hun geloof. Vanaf 1853 werd het grote eiland Grande Terre van Nieuw Caledonie een kolonie van Frankrijk en de Loyalty Eilanden volgden in de periode 1864-1866. In 1853 werd het dus Frans bezit. Napoleon III annexeerde Nieuw-Caledonië in een poging om meer invloed te kunnen uitoefenen in de regio.

Boefjes en nikkel

Jarenlang wisten de Fransen niet echt wat ze met de eilanden moesten. Dus werd het ook gebruikt als gevangenis en werden Franse boeven naar het eiland verbannen. Toen er nikkel gevonden werd, de rijkdom kwam, de luchtvaart zich ontwikkelde en Nieuw Caledonie beter bereikbaar werd kwam het toetisme op gang. Vandaag de dag is Nieuw Caledonie een heerlijke, gevarieerde en bijzonder interessante vakantiebestemming. En daar moet je dan flink wat vlieguren voor over hebben inderdaad.

De Kanak

Al ruim 3500 jaar woonachtig op La Nouvelle Caledonie, voornamelijk op Grande Terre en de Loyalty Islands. Het eiland is op het moment dat de walvisvaarders en predikanten hierheen komen verdeeld in 15 'landjes' met elk een eigen taal en een eigen 'chief'. Vanaf die tijd volgt een samensmelting van menzen van diverse komaf en vandaag de dag is La Nouvelle Caledonie een mix van mensen uit diverse windrichtingen. Nieuw Caledonie is nu nog een 'Tom' ofwel een overzees gebiedsdeel van Frankrijk maar de weg naar de onafhankelijkheid lijkt ingeslagen en uiterlijk 2019 zouden er verkiezingen ingepland zijn.

De regio's van Nieuw Caledonie

La Nouvelle Caledonie is onderverdeeld in een aantal regio's. Met behulp van onderstaande filmpjes (video's) van Nieuw Caledonie krijgt u een goed beeld van de natuur en de bezienswaardigheden.

De tropische eilanden rond Grande Terre:


De hoofdstad Nouméa:


Het grote zuiden:


Van de regio's OOST en WEST hebben we nog geen filmpjes beschikbaar.