Ontdek
Picardie
Picardië is van oudsher een streek met een Koninklijke uitstraling. Een vakantie in dit gebied is schilderachtig blauw aan de kust en groen in het binnenland met valleien, moerasgebieden en bossen. De Baie de Somme (Baai van de Somme) is een eldorado voor liefhebbers van buitensport. Je kunt hier kajakken, strandzeilen, wandelen, paardrijden of fietsen.
Liefhebbers van ornithologie en beschermde natuur kunnen hun hart ophalen in het Maison de la Baie de Somme et de l'Oiseau en in het Parc ornithologique du Marquenterre. En wie van tuinen houdt, zal zich laten verleiden door het grote aantal tuinen en parken in deze streek. Breng bij voorbeeld een bezoek aan de Jardins de Valloires. Ambachtslieden en kunstenaars houden zich bezig met het bewerken dierenhuiden, de vervaardiging van keramiek en het stofferen van meubels.
Een rijke geschiedenis
Picardië heeft een groot aanbod aan religieus erfgoed, zoals de Cathédrale de Senlis, de Cathédrale de Beauvais, de Site abbatial de Saint-Michel-en-Thiérache en de Basilique de Saint-Quentin. Dat de geschiedenis terug gaat tot in de middeleeuwen, is te zien tijdens het Festival international d'histoire vivante. Ook de Seigneuriales van Coucy, de Fêtes du Bouffon, de Médiévales van Laon en het Fête médiévale van Eaucourt staan in het teken van de Middeleeuwen. Een zelfde sfeer tref je aan in de Cité médiévale van Lucheux. Het Château de Pierrefonds, het Château de Condé en het Centre d'Accueil et d'Interprétation de Thiepval verhalen over de geschiedenis van Picardië.
Een vriendelijke en gastvrije keuken
In Picardië word je genereus en gastvrij onthaald. Bijzondere gerechten uit de Picardische keuken zijn ficelle picarde (een gerecht met noten, ei en peterselie), pâté de canard en croûte (eendenpaté), lapin aux pruneaux (konijn met pruimen), paling en mosselen. Houd je van gastronomische specialiteiten dan zijn de rissoles des sires de Coucy du Soissonnais (kleine gebakken pasteitjes), caghuse (gestoofd varkensvlees) en soissoulet (een gerecht met boontjes uit Soissons) echte aanraders.
Voor liefhebbers van desserts of zoete tussendoortjes zijn er heerlijke taarten uit Compiègne. Zoete picantins, pastelkleurige macarons en verrukkelijke chocolaatjes komen uit Amiens. Een regionale specialiteit is raffolait, dit is jam gemaakt op basis van melk. Geniet van folie douce, een heerlijk aperitief op basis van rood fruit. Een feestelijke drank bij de maaltijd is cider met peer en champagne uit de Marne vallei (op basis van de pinot meunier druif).
Zien en doen in Picardië
paardenraces zoals de Prix de Diane en de Prix du Jockey-Club Chantilly
de Journées de la Rose in de Abdij van Chaalis
de Nuits de feu op het Château de Chantilly
de kathedralen van o.a. Amiens en Laon
Parc Astérix
de rivier de Somme en de vallei
Liefhebbers van ornithologie en beschermde natuur kunnen hun hart ophalen in het Maison de la Baie de Somme et de l'Oiseau en in het Parc ornithologique du Marquenterre. En wie van tuinen houdt, zal zich laten verleiden door het grote aantal tuinen en parken in deze streek. Breng bij voorbeeld een bezoek aan de Jardins de Valloires. Ambachtslieden en kunstenaars houden zich bezig met het bewerken dierenhuiden, de vervaardiging van keramiek en het stofferen van meubels.
Een rijke geschiedenis
Picardië heeft een groot aanbod aan religieus erfgoed, zoals de Cathédrale de Senlis, de Cathédrale de Beauvais, de Site abbatial de Saint-Michel-en-Thiérache en de Basilique de Saint-Quentin. Dat de geschiedenis terug gaat tot in de middeleeuwen, is te zien tijdens het Festival international d'histoire vivante. Ook de Seigneuriales van Coucy, de Fêtes du Bouffon, de Médiévales van Laon en het Fête médiévale van Eaucourt staan in het teken van de Middeleeuwen. Een zelfde sfeer tref je aan in de Cité médiévale van Lucheux. Het Château de Pierrefonds, het Château de Condé en het Centre d'Accueil et d'Interprétation de Thiepval verhalen over de geschiedenis van Picardië.
Een vriendelijke en gastvrije keuken
In Picardië word je genereus en gastvrij onthaald. Bijzondere gerechten uit de Picardische keuken zijn ficelle picarde (een gerecht met noten, ei en peterselie), pâté de canard en croûte (eendenpaté), lapin aux pruneaux (konijn met pruimen), paling en mosselen. Houd je van gastronomische specialiteiten dan zijn de rissoles des sires de Coucy du Soissonnais (kleine gebakken pasteitjes), caghuse (gestoofd varkensvlees) en soissoulet (een gerecht met boontjes uit Soissons) echte aanraders.
Voor liefhebbers van desserts of zoete tussendoortjes zijn er heerlijke taarten uit Compiègne. Zoete picantins, pastelkleurige macarons en verrukkelijke chocolaatjes komen uit Amiens. Een regionale specialiteit is raffolait, dit is jam gemaakt op basis van melk. Geniet van folie douce, een heerlijk aperitief op basis van rood fruit. Een feestelijke drank bij de maaltijd is cider met peer en champagne uit de Marne vallei (op basis van de pinot meunier druif).
Zien en doen in Picardië
paardenraces zoals de Prix de Diane en de Prix du Jockey-Club Chantilly
de Journées de la Rose in de Abdij van Chaalis
de Nuits de feu op het Château de Chantilly
de kathedralen van o.a. Amiens en Laon
Parc Astérix
de rivier de Somme en de vallei